LNĚNÉ SEMENO - SEMENA NA KLÍČKY /10 gramů/
Kód: KLI8Související produkty
Detailní popis produktu
Klíčky lněných semínek se v podobě klíčků používalo už velmi dlouho před tím, než byly znovu objeveny pro zdravou výživu. Dlouhodobě je znám účinek lněných semen jako přírodního prostředku pro zklidnění zažívacího traktu a řešení problémů se zažívacím traktem obecně. Klíčky tento efekt ještě znásobují. Obsahuje řadu enzymů, mikroelementů, vitamíny E, K, B a C, kyseliny Omega 3 a Omega 6, velké množství vápníku, železa, fosforu a magnezia. Působí preventivně proti vzniku „zlého“ cholesterolu, podporují nervový systém a také krveoběh. Látky obsažené v klíčcích lněných semínek mají velmi pozitivní vliv na kůži, nehty a vlasy.
Jako u všech klíčků nejlepších výsledku dosáhneme při přímé konzumaci čerstvých klíčků.
Tyto klíčky jsou optimální pro přípravu většiny salátů či příloh, rybích past, pomazánek, nebo jen tak na chleba s tvarohem nebo máslem. Pokud nekonzumujeme v syrovém stavu, postačí trocha oleje na pánev a osmahnutí směsi klíčků. Takto podáváme jako přílohu, můžeme namixovat s vařenou rýží, nudlemi, orestovaným masem pokrájeným na plátky. Doporučujeme jak k přímé konzumaci, tak i k dalšímu zpracování
Obecně o klíčcích
Klíčky jsou naklíčená semena, které jsou pro náš organismus perfektním zdrojem vitamínů a dalších cenných látek. Klíčky lze doma vypěstovat buď v klíčící misce, nebo na vatě, kdy v podstatě za 10 dnů od výsevu máte k dispozici zelenou hmotu plnou minerálů a vitamínu. Klíčky jako takové jsou součástí v jídelníčků všech kultur jíž skoro 5000 let. Klíčky jsou nejbohatším zdrojem vitamínu E a ve srovnání s bílou moukou obsahují několikanásobně vyšší množství vitamínů skupiny B, vápníku, hořčíku, železa, fosforu a draslíku.
Ideální je konzumovat klíčky syrové, kdy si tak zachovají maximum výživných látek a vitamínů. Jsou ideální do salátů, pomazánek nebo na pečivo. Klíčky se konzumují celé včetně kořenů. Tepelnou úpravou ztrácejí část své výživné hodnoty. Klíčky pomáhají k celkové očistě organismu, podporují léčbu srdečních a cévních nemocí a zároveň jsou vynikajícím zdrojem energie, minerálů a vitamínů.
Klíčení semen LNĚNÉ SEMENO na klíčky
Semena nejdříve propláchneme ve vodě pokojové teploty. Semínka vysypeme do připravené a hlavně čisté nádoby a zalijeme vlažnou, již převařenou vodou. Namáčíme několik hodin – maximálně 12 hodin. Semena pak propláchneme. Mix necháme klíčit na světle místě, nikoliv na přímém slunci. Klíčíme ve speciální misce na klíčky, kterou lze zakoupit u nás a která umožňuje klíčení více různých druhů klíčků najednou, nebo na vatě a na talíři nebo obyčejné misce, lze klíčit i v sklenici. Pravidelně proléváme vodou ( minimálně 2-3x denně, dokud všechny klíčky nevzejdou (3-5 dnů)). První klíčky vhodné ke konzumaci se nám objeví po 4 až 7 dnech. Po vyklíčení klíčící miska by měla být umístěná na teplém místě (min. 18 stupňů C, max 22 stupňů C) a na světle, nikoliv na přímém slunci. Minimálně 2 X DENNĚ KLÍČKY PROPLACHUJEME VODOU. Klíčky lze konzumovat od velikosti 3-5 cm, nejčastěji pak výhonky kolem 5 -7 cm. Před konzumací klíčky důkladně opláchnout. Klíčky uskladněné v chladničce vydrží týden.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Semena na klíčky |
---|---|
Hmotnost: | 0.015 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.