KADEŘÁVEK, KADEŘAVÁ KAPUSTA, JARMUŽ SEMENA NA KLÍČKY /10 gramů/

Kód: BGT1
Novinka Tip
29 Kč

Brassica oleracea var. Acephala

Detailní informace

Detailní popis produktu

Kadeřávek (kadeřavá kapusta, jarmuz)  patří mezi domácí zeleninu, kterou člověk v našich podmínkách pěstoval po staletí a již dávno bylo známo, že obsahuje řadu prospěšných látek a jsou bohaté na živiny a prvky. Nicméně stala se zapomenutou a teď znovuobjevenou zeleninou, která je zařazena mezi super potraviny tj. potraviny, které mají neskutečně blahodárný vliv na funkci lidského organismu.

Klíčky dobře chutnají, ale také dobře vypadají na talíři jako příloha a vhodně doplňují různé saláty. Lze použít i do polévek nebo na zdobení brambor.

Tyto klíčky jsou optimální pro přípravu většiny salátů či příloh, pomazánek, nebo jen tak na chleba s tvarohem nebo máslem.

 Kadeřávek obsahuje řadu vitamínů, kde výrazně dominují vitamín C (daleko více než citrusové plody a vitamín K (výrazný vliv na srážlivost krve) dále obsahuje řadu minerálů, kde nejdůležitější jsou železo, fosfor a draslík. Tato kombinace minerálů je ideální pro Vaši krev. Zajišťují dostatek krevního barviva a tím mají vliv na dobrý krevní oběh – nestane se Vám, že budete mít svalové křeče. Má vysoký obsah vápníku, což ovlivňuje kvalitu a stavbu kostí.

Klíčky kadeřávku obsahuji hodně vlákniny, která zlepšuje trávení, působí proti zácpě, pročišťuje střeva a zelí má schopnost na sebe vázat těžké kovy a odstraňovat je z organismu. Dále obsahují řadu enzymů, obsažený hořčík á blahodárný vliv na psychiku, je významnou dietetickou potravinou nejen v podobě klíčků ale i jako součást nízkokalorického jídelníčku. Látky obsažené v kadeřávku při pravidelné konzumaci podle aktuálních výzkumů souvisí s ochranou organismu proti rakovině a předcházení rakovinových nádorů a posílení imunitního systému lidského těla.

 Prospěšnost klíčků jednotlivých druhů semen je popsaná v jiných aukcích se semeny na klíčky.

Pravidelná konzumace různých klíčků zeleniny snižuje riziko infarktů, obsahuje antioxidanty a látky působící proti tvorbě rakovinových buněk a obecně reguluji chod organismu a snižují množství zlého cholesterolu.

Pokud nekonzumujeme v syrovém stavu, postačí trocha oleje na pánev a osmahnutí směsi klíčků. Takto podáváme jako přílohu, můžeme namixovat s vařenou rýží, nudlemi, orestovaným masem pokrájeným na plátky. Doporučujeme jak k přímé konzumaci, tak i k dalšímu zpracování.

 Obecně o klíčcích

Klíčky jsou naklíčená semena, které jsou pro náš organismus perfektním zdrojem vitamínů a dalších cenných látek. Klíčky lze doma vypěstovat buď v klíčící misce, nebo na vatě, kdy v podstatě za 10 dnů od výsevu máte k dispozici zelenou hmotu plnou minerálů a vitamínu. Klíčky jako takové jsou součástí v jídelníčků všech kultur jíž skoro 5000 let. Klíčky jsou nejbohatším zdrojem vitamínu E a ve srovnání s bílou moukou obsahují několikanásobně vyšší množství vitamínů skupiny B, vápníku, hořčíku, železa, fosforu a draslíku.

Ideální je konzumovat klíčky syrové, kdy si tak zachovají maximum výživných látek a vitamínů. Jsou ideální do salátů, pomazánek nebo na pečivo. Klíčky se konzumují celé včetně kořenů. Tepelnou úpravou ztrácejí část své výživné hodnoty. Klíčky pomáhají k celkové očistě organismu, podporují léčbu srdečních a cévních nemocí a zároveň jsou vynikajícím zdrojem energie, minerálů a vitamínů.

 Klíčení semen KADEŘÁVKU na klíčky

Semena nejdříve propláchneme ve vodě pokojové teploty. Semínka vysypeme do připravené a hlavně čisté nádoby a zalijeme vlažnou, již převařenou vodou. Namáčíme několik hodin – maximálně 10 hodin. Semena pak propláchneme. Klíčíme ve speciální misce na klíčky, kterou lze zakoupit u nás a která umožňuje klíčení více různých druhů klíčků najednou, nebo na vatě a na talíři nebo obyčejné misce.  Pravidelně proléváme vodou (2-3x denně, dokud všechny klíčky nevzejdou (3-6 dnů) První klíčky vhodné ke konzumaci se nám objeví po 6 až 9 dnech. Po vyklíčení klíčící miska by měla být umístěná na teplém místě (min. 18 stupňů C, max 22 stupňů C) a na světle, nikoliv na přímém slunci. 2 X DENNĚ KLÍČKY PROPLACHUJEME VODOU. Klíčky lze konzumovat od velikosti 5-7 cm, nejčastěji pak výhonky kolem 7-10  cm. Před konzumací klíčky důkladně opláchnout a zbavit semenných slupek. Klíčky uskladněné v chladničce vydrží týden. Uchovejte si text aukce, k balení není přiložen takto rozsáhlý návod.

 
Balení 10 gramů

Doplňkové parametry

Kategorie: Semena na klíčky
Hmotnost: 0.02 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: