ČERVENÉ ZELÍ SEMENA NA KLÍČKY /10 gramů/

Kód: KL59
29 Kč

Brassica oleracea

Detailní informace

Detailní popis produktu

ČERVENÉ ZELÍ patří mezi zeleninu, kterou člověk pěstuje po staletí a již dávno bylo známo, že obsahuje řadu prospěšných látek a jsou bohaté na živiny a prvky.

Klíčky nejen dobře chutnají, ale také dobře vypadají na talíři jako příloha (krásna kombinace červené a zelené barvy), vhodně doplňují různé saláty. Lze použít i do polévek (třeba místo listové petržele) nebo na zdobení brambor.

Tyto klíčky jsou optimální pro přípravu většiny salátů či příloh, pomazánek, nebo jen tak na chleba s tvarohem nebo máslem.

Červené zelí obsahuje řadu vitamínů  - C E, K, skupinu B vitaminů, betakarotén, dále obsahuje řadu minerálů, jako jsou železo, draslík, hořčík, zinek, vápník a molybden.

*Klíčky zelí obsahuji hodně vlákniny, která zlepšuje trávení, působí proti zácpě, pročišťuje střeva a zelí má schopnost na sebe vázat těžké kovy a odstraňovat je z organismu a konzumace při gastrologických problémech je přímo doporučována. Obsahuje taktéž antokyany (dodávají ovoci a zelenině fialové, tmavě červené a modré zabarvení), které podle aktuálních výzkumů souvisí s ochranou proti rakovině, podporují funkce srdce a zlepšují funkci mozku. Zelí aktivuje metabolismus sacharidů, stimuluje nervy a mozek, zvyšuje koncentraci, snižuje krevní tlak, uklidňuje nervový systém, podporuje odvodňování a povzbuzuje krvetvorbu. Dále působí antibakteriálně, šťáva ze zelí podporuje léčbu dny a žaludečních vředů.

Prospěšnost klíčků jednotlivých semen je popsaná v jiných aukcích se semeny na klíčky.

 

Pravidelná konzumace různých klíčků zeleniny snižuje riziko infarktů, obsahuje antioxidanty a látky působící proti tvorbě rakovinových buněk a obecně reguluji chod organismu a snižují množství zlého cholesterolu.

Pokud nekonzumujeme v syrovém stavu, postačí trocha oleje na pánev a osmahnutí směsi klíčků. Takto podáváme jako přílohu, můžeme namixovat s vařenou rýží, nudlemi, orestovaným masem pokrájeným na plátky. Doporučujeme jak k přímé konzumaci, tak i k dalšímu zpracování

Obecně o klíčcích

Klíčky jsou naklíčená semena, které jsou pro náš organismus perfektním zdrojem vitamínů a dalších cenných látek. Klíčky lze doma vypěstovat buď v klíčící misce, nebo na vatě, kdy v podstatě za 10 dnů od výsevu máte k dispozici zelenou hmotu plnou minerálů a vitamínu. Klíčky jako takové jsou součástí v jídelníčků všech kultur jíž skoro 5000 let. Klíčky jsou nejbohatším zdrojem vitamínu E a ve srovnání s bílou moukou obsahují několikanásobně vyšší množství vitamínů skupiny B, vápníku, hořčíku, železa, fosforu a draslíku.

Ideální je konzumovat klíčky syrové, kdy si tak zachovají maximum výživných látek a vitamínů. Jsou ideální do salátů, pomazánek nebo na pečivo. Klíčky se konzumují celé včetně kořenů. Tepelnou úpravou ztrácejí část své výživné hodnoty. Klíčky pomáhají k celkové očistě organismu, podporují léčbu srdečních a cévních nemocí a zároveň jsou vynikajícím zdrojem energie, minerálů a vitamínů.

 

Klíčení semen ČERVENÉHO ZELÍ na klíčky

Semena nejdříve propláchneme ve vodě pokojové teploty. Semínka vysypeme do připravené a hlavně čisté nádoby a zalijeme vlažnou, již převařenou vodou. Namáčíme několik hodin – maximálně 10 hodin. Semena pak propláchneme. Klíčíme ve speciální misce na klíčky, kterou lze zakoupit u nás a která umožňuje klíčení více různých druhů klíčků najednou, nebo na vatě a na talíři nebo obyčejné misce.  Pravidelně proléváme vodou (2-3x denně, dokud všechny klíčky nevzejdou (3-5 dny) První klíčky vhodné ke konzumaci se nám objeví po 5 až 8 dnech. Po vyklíčení klíčící miska by měla být umístěná na teplém místě (min. 18 stupňů C, max 22 stupňů C) a na světle, nikoliv na přímém slunci. 2 X DENNĚ KLÍČKY PROPLACHUJEME VODOU. Klíčky lze konzumovat od velikosti 5-7 cm, nejčastěji pak výhonky kolem 7-10  cm. Před konzumací klíčky důkladně opláchnout a zbavit semenných slupek. Klíčky uskladněné v chladničce vydrží týden.


Balení 10 gramů

Doplňkové parametry

Kategorie: Semena na klíčky
Hmotnost: 0.01 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: