BRUKEV ČERNÁ SEMENA NA KLÍČKY /20 gramů/
Kód: KL127Související produkty
Detailní popis produktu
Brukev černá patří mezi další rostliny, kterých klíčky jsou velmi bohaté na látky prospěšné pro náš organizmus.
Klíčky brukve černé ( hořčice černé) mají pikantní, výraznou chuť a aroma. Charakreristický je také rychlý růst rostlin. Oproti jiný druhům brukví (hořčic) obsahují více fytoncidů, které působí antibakteríálně a taktéž obsahuje více vitamínu B, který posiluje imunitu těla a procesy s ní související. Klíčka dále obsahují mnoho zdraví prospěšných výživných látek jako je vláknina, saponiny, flavonoidy a rostlinné hormony, které regulují fungování celého těla a krevního oběhu.
Klíčky brukve (hořčice) černé jsou jednodušší pro klíčení, než semena hořčice bílé, protože při klíčení vytváří daleko méně slizu a proto následné čištění a zpracování je rychlejší.
Klíčky brukve černé mají pikantní chuť a mohou být konzumovány jak za studena, tak i po tepelné úpravě. Používají se jako pikantní doplňek na sendviče, do těstovin, salátů, jako příloha k sýrům a k vaječným pokrmům.
Samotná semena mohou také sloužit jako koření při konzervaci okurek a při domáci výrobě pikantní hořčice.
Sušená a drcená semena smíchaná s vodou se používají k obkladům proti kašli, zánětům, svalovým bolestem, revmatismu a k prokrvení kůže, obklady se však dělají krátkodobě, aby nedošlo k podráždění kůže. Vnitřní užití semen v malých dávkách zvyšuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Oleje ze semen se užívá také k podpoře růstu vlasů.
Obecně o klíčcích
Klíčky jsou naklíčená semena, které jsou pro náš organismus perfektním zdrojem vitamínů a dalších cenných látek. Klíčky lze doma vypěstovat buď v klíčící misce, nebo na vatě, kdy v podstatě za 10 dnů od výsevu máte k dispozici zelenou hmotu plnou minerálů a vitamínu. Klíčky jako takové jsou součástí v jídelníčků všech kultur jíž skoro 5000 let. Klíčky jsou nejbohatším zdrojem vitamínu E a ve srovnání s bílou moukou obsahují několikanásobně vyšší množství vitamínů skupiny B, vápníku, hořčíku, železa, fosforu a draslíku.
Ideální je konzumovat klíčky syrové, kdy si tak zachovají maximum výživných látek a vitamínů. Jsou ideální do salátů, pomazánek nebo na pečivo. Klíčky se konzumují celé včetně kořenů. Tepelnou úpravou ztrácejí část své výživné hodnoty. Klíčky pomáhají k celkové očistě organismu, podporují léčbu srdečních a cévních nemocí a zároveň jsou vynikajícím zdrojem energie, minerálů a vitamínů.
Klíčení semen na klíčky BRUKEV ČERNÁ
Semena nejdříve propláchneme ve vodě pokojové teploty. Semínka vysypeme do připravené a hlavně čisté nádoby a zalijeme vlažnou, již převařenou vodou. Namáčíme několik hodin – maximálně 10 hodin. Semena pak propláchneme a necháme klíčit na tmavším místě. Klíčíme nejlépe ve speciální misce na klíčky, kterou lze zakoupit u nás a která umožňuje klíčení více různých druhů klíčků najednou, nebo na vatě a na talíři nebo obyčejné misce, lze klíčit i v sklenici. Pravidelně proléváme vodou (2-3x denně, dokud všechny klíčky nevzejdou (3-5 dnů). První klíčky vhodné ke konzumaci se nám objeví po 5 až 6 dnech. Po vyklíčení klíčící miska by měla být umístěná na teplém místě (min. 18 stupňů C, max 22 stupňů C) a na světle, nikoliv na přímém slunci. Klíčky lze konzumovatod velikosti 2-4 cm, nejčastěji pak výhonky kolem 5 -7 cm. Před konzumací klíčky důkladně opláchnout.Klíčky uskladněné v chladničce vydrží týden
Balení 20 gramů
Doplňkové parametry
Kategorie: | Semena na klíčky |
---|---|
Hmotnost: | 0.02 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.